chapter  11
12 Pages

Daneshill House, Stevenage, UK: Phase change material installed in lightweight office interior to increase thermal mass

Daneshill House is a purpose-designed local government office building of 6898m2 gross area, the larger part constructed in the 1950s as part of the Stevenage ‘new town’ development. The old block is a concrete-framed building originally clad with single glazed curtain walling, with openable windows. It was refurbished in the 1980s and 67 per cent of the cladding which was single glazed had its thermal insulation improved with secondary glazing and the outside pane replaced with tinted glazing in an attempt to reduce solar gains.The opaque part of the wall (33 per cent) was insulated to give a U-value of 0.45W/°Cm2.However, this part still suffers from severe overheating in summer (Figure 11.1).